Projekt Sąd Rejonowy w Tczewie, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, biuro architektoniczne Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Tczewie, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, projekty architektoniczne Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Tczewie, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, firma architektoniczna Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Tczewie, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, biuro architektoniczne Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Tczewie, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, biuro architektoniczne Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Tczewie, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, firma architektoniczna Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Tczewie, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, firma architektoniczna Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Tczewie, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, biuro architektoniczne Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Tczewie, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, projekty architektoniczne Gdańsk
1 /
Sąd Rejonowy w Tczewie

Sąd Rejonowy w Tczewie

Budynek tczewskiego sądu powstał w wyniku potrzeby zapewnienia odpowiednich warunków lokalowych funkcjonującemu dotychczas w rozproszeniu Sądowi Rejonowemu w Tczewie. Zlokalizowany jest na działce znajdującej się przy skrzyżowaniu al. Zwycięstwa z ul. Niepodległości.
Naszym zamiarem było stworzenie budynku przyjaznego, bezpiecznego i zrozumiałego dla pracowników oraz interesantów. Wyzwaniem był kontekst lokalizacyjny, w otoczeniu brak jest obiektów użyteczności publicznej za to dominuje zabudowa mieszkaniowa wielorodzinna z lat 60-70 XX w.

Zdecydowaliśmy się na zastosowanie nowoczesnej minimalistycznej formy architektonicznej i ograniczonej palety naturalnych materiałów wykończeniowych. Jako okładzinę elewacyjną zaproponowaliśmy cegłę ceramiczną klinkierową w kolorze grafitowym, która w połączeniu ze współczesnym wyrazem architektonicznym bryły sprawia, że budynek kontrastuje z otoczeniem, ale zarazem zachowuje powagę i powściągliwość odpowiednie dla projektowanej funkcji. Horyzontalne ukształtowanie budynku i usytuowanie na działce miało nawiązać dialog z istniejącym układem urbanistycznym i wykształcić pierzeje zarówno al. Zwycięstwa jak i ul. Niepodległości. Podcięcie budynku na przeważającej części długości elewacji frontowej podyktowane było potrzebą nadania lekkości i podkreślenia wejścia głównego.
Integralną częścią całości założenia są tereny zielone z zielenią niską oraz wysoką – platanami o formowanych koronach.

Typ
publiczne
Lokalizacja
Tczew
Projekt
2016-2018
Realizacja
2018-2020
Status
zrealizowany
Powierzchnia
4922,30 m²
Nagroda II stopnia
Budowa Roku 2020 - Polski Związek Inżynierów i Techników Budownictwa
Inwestor
publiczny

Interesuje Cię podobny projekt?
Skontaktuj się z nami - przygotujemy dom
dostosowany do Twoich potrzeb.

Interesuje Cię
projekt indywidualny?



Skontaktuj się z nami

PRACOWNIA
ARCHITEKTONICZNA AA


ul. Karola Szymanowskiego 20/5
80-280 Gdańsk


biuro@aapracownia.pl
602 594 855 / 58 716 66 84