Projekt Sąd Rejonowy w Toruniu, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, firma architektoniczna Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Toruniu, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, biuro architektoniczne Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Toruniu, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, projekty architektoniczne Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Toruniu, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, firma architektoniczna Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Toruniu, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, biuro architektoniczne Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Toruniu, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, firma architektoniczna Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Toruniu, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, firma architektoniczna Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Toruniu, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, biuro architektoniczne Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Toruniu, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, firma architektoniczna Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Toruniu, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, projekty architektoniczne Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Toruniu, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, biuro architektoniczne Gdańsk
Projekt Sąd Rejonowy w Toruniu, pracownia architektoniczna Gdańsk, architekci Gdańsk, projekty architektoniczne Gdańsk
1 /
Sąd Rejonowy w Toruniu

Sąd Rejonowy w Toruniu

Gmach sądu składa się z dwóch brył. 4-kondygnacyjna, dynamicznie rozczłonkowana bryła frontowa, w kolorze białym, zlokalizowana jest od strony ulicy Władysława Warneńczyka. Tworzy bramę wejściową do dziedzińca zewnętrznego, za którym znajduje się strefa wejściowa do budynku sądu. w kształtowaniu tej części ważne było dążenie do wykształcenia czytelnej przestrzeni publicznej placu oraz kontynuacja pierzejowej zabudowy ulicy Grudziądzkiej.

Strefa wejściowa budynku otwiera się na dziedziniec zewnętrzny i plac 4-kondygnacyjną fasadą szklaną. Usytuowana głębiej, od strony ul. Jagiellońskiej i ul. Grudziądzkiej, zwarta, 5 i 6 kondygnacyjna bryła w kolorze szarym, założona na planie prostokąta stanowi tło dla białego frontu. Wewnątrz niej mieszczą się dwa dziedzińce wypełnione zielenią. Jej neutralne elewacje, z rytmiczną artykulacją wertykalnych otworów okiennych, uzupełniają pierzeję zabudowy od strony ulic: Jagiellońskiej i Grudziądzkiej.

Elewacje zaprojektowano i wykonano z białych i szarych płyt betonu architektonicznego, co sprawia, że budynek jednocześnie kontrastuje z otoczeniem, ale też nawiązuje z nim, stosownie do pełnionej funkcji, spokojny i powściągliwy dialog.
Przeszklona część wejściowa otwierająca się na dziedziniec zewnętrzny i plac umożliwia przenikanie wnętrza z zewnętrzem. Strefa ta wraz z holem dla petentów tworzą przestrzeń nawiązującą do klasycznej agory, na której toczy się życie obywateli. Jednocześnie poprzez zatarcie granic pomiędzy częścią zewnętrzną a wewnętrzną budynku, sceną może być zarówno plac, dziedziniec zewnętrzny, jak i wnętrze budynku.

Typ
publiczne
Lokalizacja
Toruń
Projekt
2017-2018
Realizacja
2018-2021
Status
zrealizowany
Powierzchnia
21 971,00 m²
I nagroda - budynek użyteczności publicznej
Arcydzieło Sztuki Budowlanej organizowanym przez Pomorsko - Kujawską Izbę Budownictwa
Wyróżnienie - Przestrzenie administracyjno-biurowe
Ogólnopolski konkurs otwarty Modernizacja Roku & Budowa XXI wieku XXVI edycja
Nominacja
XXVI edycja KONKURSU POLSKI CEMENT W ARCHITEKTURZE’2022
I nagroda - budynek użyteczności publicznej
Obiekt Roku - edycja 2021-2022
Inwestor
publiczny

Interesuje Cię podobny projekt?
Skontaktuj się z nami - przygotujemy dom
dostosowany do Twoich potrzeb.

Interesuje Cię
projekt indywidualny?



Skontaktuj się z nami

PRACOWNIA
ARCHITEKTONICZNA AA


ul. Karola Szymanowskiego 20/5
80-280 Gdańsk


biuro@aapracownia.pl
602 594 855 / 58 716 66 84